۲۱ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۰۶

گندمکاران کردستانی چشم انتظار پول؛

خشکسالی وعده های مسئولان به گندمکاران/ هرسال دریغ از پارسال‌

خشکسالی وعده های مسئولان به گندمکاران/ هرسال دریغ از پارسال‌

سنندج- سال هاست که خسارت خشکسالی وعده ها و شعارهای مسئولان بر درد و رنج قشر زحمتکش کشاورز افزوده است و امسال هم وعده پرداخت به موقع بهای خرید گندم در کردستان محقق نشد.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها؛ چنور صادقی: بخش کشاورزی یکی از مهمترین ظرفیت های اقتصادی استان کردستان به شمار می رود به گونه ای که چهار درصد از اراضی مستعد ایران در این استان واقع شده و در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی هم چون گندم هم جزو استان های برتر کشور است.

براساس آمار سرشماری سال گذشته ۳۲ درصد اشتغال استان کردستان که جمعیتی حدود ۵۱۲ هزار نفری را شامل می شود مربوط به بخش کشاورزی است و این آمار نشان می دهد معیشت جمعیت زیادی در این استان وابسته به این بخش است.

سطح اراضی کشاورزی کردستان یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار که ۸۹ درصد آن اراضی دیم است و بیشترین سطح هم مربوط به حوزه زراعت با ۷۷۱ هزار هکتار و در این میان زراعت گندم دیم هم بیشترین سطح را به خود اختصاص داده است.

یکی از چالش های بخش کشاورزی این منطقه مربوط به بالابودن سطح اراضی دیم آن است که این مسئله منجر شده در سال هایی که میزان بارندگی کاهش و پراکنش آن هم نامناسب باشد، عملکرد محصولات دیم به طور قابل ملاحظه ای دستخوش تغییرشده و کاهش پیدا کند.

سال زراعی امسال هم جزو سال هایی است که کشاورزان دیم کار کردستان به ویژه گندمکاران با مشکل کاهش عملکرد در هکتار این محصول مواجه شدند.

اکثر کشاورزان این منطقه تنها درآمد آنها از محل فروش محصولات و تولیدات آنها تامین می شود و پرداخت وام و دیگر خریدهای خود را هم به زمان برداشت محصول موکول می کنند و امسال به دلیل شرایط جوی پیش آمده گندمکاران استان دغدغه عدم توانایی پرداخت وام های خود را دارند.

علاوه بر مشکلات مذکور تاخیر در پرداخت بهای گندم خریداری شده گندمکاران توسط دولت، از دیگر مواردی است که کشاورزان را بشدت دلگیرکرده و رنج می دهد.

ابتدای سال همواره مسئولان با آب و تاب فراوان وعده وشعارهایی را در زمینه پرداخت به موقع بهای خریدگندم به کشاورزان می دهند ومتاسفانه هرسال دریغ از پارسال.

اکنون بیش از یک ماه از آغاز خرید گندم در کردستان می گذرد حتی یک ریال به حساب گندمکاران استان واریز نشده  و این در حالی است که مسئولان امسال وعده داده بودند که ۵۰ درصد از بهای خرید گندم در مناطقی که برداشت محصول آنها زودتر از استان های غربی مانند کردستان آغاز می شود را پرداخت می کنند تا اعتبار لازم برای پرداخت به موقع بهای گندم خریداری شده از گندمکاران این مناطق هم تامین شود.

 به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، از آغاز فصل برداشت گندم تاکنون، هشت میلیون و ۲۷ هزارتن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در کل کشور به ارزش ۱۰ هزار و ۴۹۲ میلیارد تومان از کشاورزان خریداری شده است.
بر اساس این گزارش،تاکنون نزدیک به ۵ هزار و ۱۰ میلیارد تومان بهای گندم به کشاورزان پرداخت شده است و از این میزان مبلغ ناچیزی حدود ۵ میلیاردتومان به حساب گندمکاران کردستانی پرداخت شده است.

دولت، خریدار خوش حسابی نیست

دبیر سازمان نظام صنفی کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر به کاهش چشمگیر عملکرد گندم در برخی از شهرستان های استان به ویژه بیجار اشاره کرد و گفت: در بخش کرانی شهرستان بیجار امسال میانگین عملکرد گندم برداشت شده ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده و این در حالی است که سال های گذشته میزان عملکرد در هکتار آنها یک تن و۲۰۰ کیلوگرم بوده است.

سید حسین رحیمی یکی از وظایف دولت را حمایت از کشاورزان خواند و عنوان کرد: در چنین سال هایی که کشاورزان دیم کار ما به دلیل کاهش و عدم پراکنش مناسب بارندگی دچار خسارت می شوند انتظار می رود دولت بیشتر از آنها حمایت کند.

وی عنوان کرد: تا به امروز که بیش از یک ماه از آغاز فصل برداشت و خرید گندم از سوی دولت می گذرد هنوز خبری از واریز بهای خرید گندم به حساب کشاورزان ما نیست.

وی ادامه داد: دولت محصولی را از کشاورز می خرد و صدقه نمی دهد که هر وقت بخواهد آن را پرداخت کند و می بایست هم چون دیگر خرید و فروش هایی که در طول سال در بخش های مختلف انجام می شود عمل کند.

بدحسابی دولت دالانی برای ورود دلالان می گشاید

از دیگر پیامدهای تاخیر در پرداخت بهای خریدگندم به گندمکاران این است که بار دیگر دالانی برای ورود و حضور دلالان ایجاد می شود و خوشه های زرین را با قیمت کمتر از کشاورزان می خرند  و بعد به دولت می فروشند.

گندمکاران کردستانی هم که به دلیل مشکلات عدیده مالی ترجیح می دهند بهای محصول خود را هر چند کمتر به طور نقد دریافت کنند حاصل دسترنج یک سال خود را به دلالان می فروشند.

یدالله احمدی یکی از گندمکاران شهرستان دیواندره به خبرنگار مهر گفت: ما دو سال یک بار زمین خود را به زیر کشت گندم می بریم و همواره یک سال آن را به صورت آیش می گذاریم.

وی عنوان کرد: وقتی که کشاورزان منطقه ما امسال هم از پرداخت به موقع بهای خرید گندم توسط دولت نا امید شدند مجبور به تحویل آن به دلالان با قیمت هر کیلو ۱۲۰۰ تومان و حتی کمتر هم شدند.

وی ادامه داد: اکثر ما کشاورزان دارای وام هایی هستیم که برای پرداخت اقساط آن چشم امیدمان به برداشت محصولاتمان است که امسال هم متاسفانه وضعیت تولیدمان خوب نیست و بنابراین از دولت تقاضا داریم که سود و بهره وام های را به ما کشاورزان ببخشد.

این کشاورز دیواندره ای اظهارداشت: در استان های دیگر کشور وقتی کشاورزانشان با مشکلاتی از لحاظ فروش محصولاتشان مواجه می شوند نمایندگان آنها در مجلس شورای اسلامی به سرعت وارد عمل شده و دولت را به حمایت بیشتر از این قشر زحمت کش فرا می خوانند ولی متاسفانه در استان ما نمایندگان تنها در موقع انتخابات یادی از کشاورزان می کنند.

اعتراض به وزیر جهاد کشاورزی

یکی از نمایندگان شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: متاسفانه یکی از اشکالات کشاورزان ما این است که نسبت به بیمه کردن محصولات خود بی توجه هستند.

سید احسن علوی بیان کرد: از آنجا که کشاورزی در استان کردستان صنعت مادر محسوب می شود بنابراین باید توجه ویژه ای هم به آن شود.

وی با بیان اینکه نسبت به تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان به وزیر جهادکشاورزی اعتراض کردیم، اظهارداشت: پیگیر مشکلات و مطالبات کشاورزان هستم و در این رابطه از وزیر هم طرح سوال کردم.

دولت علاوه بر پرداخت به موقع بهای خرید گندم وعده پرداخت جریمه دیر کرد در صورت تاخیر در پرداخت را هم داده بود که امیدواریم این وعده محقق شود تا کشاورزان از این بیشتر متضرر نشوند.

به گفته رییس سازمان جهادکشاورزی کردستان ۷۵ درصد از جمعیت این استان معیشت آنها به نوعی مرتبط با بخش کشاورزی است، لذا به هر میزان بخش کشاورزی تقویت و مورد حمایت دولتمردان قرار گیرد به همان میزان وضعیت درآمد مردم این منطقه نیز بهبود می یابد.

کریم ذوالفقاری عنوان کرد: با توجه به سرمازدگی و کاهش و پراکنش نامناسب بارندگی پیش بینی میزان خرید گندم در استان کمتر از ۳۰۰ هزار تن بود ولی با اقدامات انجام شده مقداری شرایط بهبود یافت و امسال ۵۵۰ هزار تن گندم مازاد برنیاز از کشاورزان استان خریداری خواهد شد.

وی یکی از مشکلات استان را در هنگام برداشت گندم مربوط به میزان افت و ریزش کمباین خواند و بیان کرد: درصدی از محصول گندم به دلیل کشت آن در اراضی شیبدار و بخشی ریزش می کند و بخشی از ریزش هم در هنگام برداشت به وسیله کمباین حاصل می شود که این دو خسارتی را بار می آروند.

پرداخت کمتر از دو درصد بهای خرید گندم به گندمکاران کردستانی

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی کردستان هم در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: از ابتدای فصل خرید گندم که از ۱۳ تیرماه امسال آغاز شده تا۱۳ مردادماه امسال  حدود ۴۰۰ هزارتن گندم مازاد برنیاز از کشاورزان استان خریداری شده است.

جمال صالحی ارزش ریالی گندم خریداری شده از کشاورزان استان را ۵۲۱ میلیارد تومان ذکر کرد و اظهارداشت: اولین پرداختی به کشاورزان استان در تاریخ ۱۱ مردادماه امسال انجام شده که کمتر از هفت میلیارد تومان به حساب کشاورزان استان واریز شده است.

وی عنوان کرد: میزان خرید گندم مازاد برنیاز از کشاورزان استان امسال نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.

آنچه در این میان حائز اهمیت است و باید به آن توجه شود این است که شهرستان هایی که بیشترین سطح زیر کشت گندم دیم را دارند هم چون دیواندره و بیجار و سروآباد میزان خرید گندم در سال جاری نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته به ترتیب ۸۰،۶۶ و ۱۱۴ درصد کاهش داشته است.

ولی در شهرستان های قروه، دهگلان و سقز که بیشترین سطح زیرکشت گندم آبی را دارند، عملکرد گندم آبی تاحدودی خسارت ناشی از کاهش عملکرد گندم دیم را جبران کرده است و می طلبد مسئولان نسبت به افزایش سطح اراضی آبی این استان که خود دارای منابع آبی فراوانی است، همت کنند.

کد خبر 4056203

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha